Chakras en hun zuiverende kruiden


Breng je leven terug in evenwicht. 

Duizenden jaren geleden heeft India een systeem ontwikkeld om de energie die door ons lichaam loopt te begrijpen. Krachtige energiecenters die je ook kent als chakras, die je vindt aan de basis van je ruggengraat tot aan je kruin van je hoofd. Deze draaiende energiewielen verbinden de fysieke wereld met die van de spirituele.

Als je chakra energie vrij door je lichaam kan stromen, voel je je in evenwicht en ontspannen. Als je je gespannen voelt of emotioneel uitgeput of eerder in jezelf gekeerd bent dan kan het best zijn dat je chakras uit  balans zijn. Om je chakras vrij te maken, gebruik dan deze zuiverende kruiden. 

1. Kruiden voor je Wortelchakra

Naam in het Sanskriet: Muladhara
Kleur: Rood
Locatie: Aan het begin van je ruggengraat (staartbeentje)
Element: Aarde

Als je het over je Wortelchakra hebt, dan heb je het over je fundament, voldoen aan je basisbehoeften, veiligheid en financiële rust. Is je Wortelchakra uit balans, voel je je onstabiel, en heb je stress want je kan de eindjes moeilijk aan elkaar knopen. Lichamelijk kan je problemen krijgen met je verteringssysteem en gewichtstoename.

Om deze chakra in lijn te brengen, voeg dan ashwagandha, paardenbloem wortel, gember en look toe aan je voedingsschema. Ook groenten zoals wortelen, aardappelen en radijsjes zijn dan goed voor je. Deze kruiden gaan je helpen om je gegrond te voelen en verbinden je met Moeder Aarde.


2. KRUIDEN VOOR JE Sacrale CHAKRA

Naam in het Sanskriet: Svadhisthana
Kleur: Oranje
Locatie: Onderbuik, pelvis, baarmoeder en genitaliën
Element: Water

Verbonden met het element water, word de Sacrale Chakra gerelateerd aan vloeibaarheid. Als deze in balans is, voel je geen schaamte om je seksueel en emotioneel uit te drukken en komt je creativiteit naar boven. Maar uit evenwicht kan je je moeilijk aan verandering aanpassen, voel je je emotioneel onstabiel en seksueel frigide of schuldig. Lichamelijk kan een geblokkeerde of een overactieve Sacrale Chakra leiden tot indigestie of problemen met voortplanting.

Breng terug evenwicht in je Sacrale chakra met damiana. Dit is een kruid dat gekend is als afrodiacum die je seksuele verlangen gaat aanwakkeren. Damiana gaat je ook helpen te ontspannen en gaat je zenuwstelsel kalmeren. Je kan ook kiezen voor ylang ylang, ook een afrodiacum dat liefde en passie stimuleert.


3. KRUIDEN VOOR JE zonnevlecht CHAKRA

Naam in het Sanskriet: Manipura
Kleur: Geel
Locatie: Buik
Element: Vuur

Het felle geel van de Zonnevlecht Chakra is gerelateerd aan persoonlijke kracht en zelfwaarde. Als die vrij kan stromen dan voel je je zelfverzekerd en heb je een doel voor ogen. Als ze overactief is, kan het zijn dat je arrogant overkomt. Anderzijds kan het zijn dat je weinig zelfwaarde hebt jaloers bent of steeds bevestiging nodig hebt. Je vertering is dan ook niet opperbest. 

Verzacht je vertering van je Zonnevlecht Chakra door ze terug in balans te brengen met zuiverende kruiden zoals limoengras, mariadistel, kamille en gember. Je kan ook essentiële oliën gebruiken zoals saffraan, muskus, sandelhout, gember en kaneel om je Manipura in evenwicht te brengen.


4. KRUIDEN VOOR JE hartCHAKRA

Naam in het Sanskriet: Anahata
Kleur: Groen
Locatie: Borst
Element: Lucht

De Hartchakra heeft de leiding over de liefdesenergie in je lichaam. Je voelt je helemaal gevuld met  liefde, je hebt mededogen en je bent vergevingsgezind als deze chakra in lijn is met alle andere chakras. Uit evenwicht kan je moeilijk liefde geven en ontvangen alsook jezelf vergeven. Lichamelijk kan het zijn dat je pijn in je borst voelt.

Omarm liefde in je leven met kruiden die je hart energie geven zoals, roos, meidoornbes, lavendel, rooibos, sinaasappel en jasmijn. Je kan zelfs je eigen thee maken met deze kruiden, gebruik ze apart of combineer ze.


5. KRUIDEN VOOR JE keelCHAKRA

Naam in het Sanskriet: Vishudda
Kleur: Blauw
Locatie: Keel, kaken, nek en schildklier
Element: Ether

De Keelchakra heeft controle over hoe jij je in het openbaar uitdrukt en luistert naar anderen. Je voelt je comfortabel genoeg om te praten als je Keelchakra in balans is. Is deze chakra uit balans, ga je veel miscommunicatie krijgen of je hebt keel -of nekpijn.

Je kan je Keelchakra genezen door thee te drinken van rode iep. Andere kruiden die je Keelchakra verzachten zijn salie en kamille. Voeding rijk aan jodium, zoals zeewier, palmwier en spirulina helpen ook heel goed tegen een Keelchakra uit balans.


6. KRUIDEN VOOR JE derde oogCHAKRA

Naam in het Sanskriet: Ajna
Kleur: Indigo
Locatie: Puntje in het midden van je wenkbrauwen
Element: Licht

Verhoog je vibratie van je Derde Oogchakra, het is je chakra van intuïtie en innerlijke wijsheid. Uit balans ga je je verward voelen en cynisch worden. Hoofdpijn, slapeloosheid en angsten zijn dan ook niet ongewoon. 

Verbind je met je intuïtie met passiebloem, dit kruid is goed tegen slapeloosheid, depressie en angsten. Laat spanningen los door sandelhout of salie te verbranden, dit gaat je rust en duidelijkheid geven.


7. KRUIDEN VOOR JE KruinCHAKRA

Naam in het Sanskriet: Sahaswara
Kleur: Paars/wit
Locatie: Bovenop je hoofd.
Element: Bewustzijn

De Kruinchakra heeft de hoogste vibratie en schijnt dan een violet licht. Dit spirituele energiecenter verbind jou met het goddelijke, je hoogste zelf en met de eenheid van het Universum. Als je zevende chakra uit balans of geblokkeerd is, kan het zijn dat je je spiritueel verloren voelt, je bang bent van de dood en geen levensdoel hebt. Je gaat ook meer materialistisch denken, geld, status en bezit worden belangrijk.

Verbind je met je hogere zelf met lavendel. Gebruik het paarse bloemetje in je thee, limonade en desserts. Deze plant heeft krachtige kalmerende eigenschappen. Je kan ook geurkaarsen van lavendel branden tijdens je meditatie of neem een warm bad met essentiële olie van lavendel of meng er badzout doorheen die ook geurt naar lavendel.WAAR HET OM DRAAIT:

De juiste voeding, kruiden en specerijen kiezen is één manier om je zeven chakras in balans te houden of te brengen. Andere methodes zijn meditatie, yoga, Reiki en Aroma Freedom Techniek. Je voedingspatroon aanpassen voor elke chakra kan in het begin veel tijd en energie vragen, maar het loont echt om je energiekanalen in evenwicht te houden.

Ben je benieuwd welke chakra uit balans zijn? Doe dan de chakra quiz, je hebt onmiddellijk je resultaat en kan je aan de slag om jouw leven weer in evenwicht te brengen. Klik op onderstaande afbeelding en begin.


Liefs,

Pascale xx 

0 Comments

Leave a Comment