Chakra serie: Wat is een derde oogchakra?


De derde oogchakra is de zesde chakra en ligt op je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen. Het is het energiecenter van intuïtie en vooruitziendheid. De functie van je derde oogchakra wordt gedreven door het principe van openheid en verbeelding. 

Wat betekend Ajna?

De zesde chakra heeft ook volgende benamingen:
 • Derde Oogchakra
 • Ajna chakra
 • Bhru Madhya
 • Dvidak Padma
De meeste gekende naam in het Sanskriet voor je derde oogchakra is "Ajna" en betekent "weten". In deze chakra huist het kosmisch bewustzijn en word de goddelijke visie bewerkstelligt.

Wat betekent de derde oogchakra in de yoga?

In meditatie tracht de yogi, die met gesloten ogen zit, de innerlijke reis door het lichaam (het omhulsel) te zien, middels dit goddelijke oog. Het doel is het Zelf te zien en te kunnen onderscheiden van alles wat werkelijkheid is. Zo maakt de yogi onderscheid tussen Zelf en niet-Zelf, ziel en lichaam. 

welke kleur heeft de derde oogchakra?

Deze chakra heeft als kleur indigo. De aura kleur van je derde oogchakra kan ook een doorschijnend paars of een blauw-wit zijn. En word eerder gekenmerkt door de zachte schijn die deze chakra uitstraalt en die ons doet denken aan maneschijn.

Wat is het symbool van je derde oogchakra?

Het symbool van je derde oogchakra bestaat uit 2 elementen en word geassocieerd met wijsheid: de omgedraaide driehoek en de lotusbloem.

waar ligt de derde oogchakra?

De plaats waar je zesde chakra ligt is tussen je wenkbrauwen, boven de brug van je neus. Men zegt vaak dat de chakra in het midden van je voorhoofd ligt, maar eigenlijk ligt deze chakra waar je twee wenkbrauwen samenkomen.

De derde oogchakra is verbonden met je pijnappelklier en reguleert je bioritme, inclusief je slaap -en wakker tijd. Deze klier ligt in je hersenen en is belangrijk omdat het de relatie aangeeft tussen de perceptie en het spirituele en ligt dichtbij de optische zenuwen en is daarom gevoelig voor visuele stimulatie zoals verandering van licht.

Welke eigenschappen heeft de derde oogchakra?

De derde oogchakra heeft volgende kenmerken
 • Visie
 • Intuïtie
 • Perceptie van subtiele dimensies en energie
 • Paranormale begaafdheden zoals helderziend en helderhorend
 • Toegang tot het mystieke
 • Verbinding met wijsheid en inzichten
 • Motiveert inspiratie en creativiteit
De zesde chakra is een instrument om de spirituele wereld te ontdekken. Het gaat verder dan onze lichamelijke intuigen. Je derde oog openen geeft je toegang tot je intuïtieve energieën en je innerlijke perceptie.  

Omdat het ons verbind met het spirituele, is het vaak moeilijk om dit te beschrijven. Derde oog visies zijn vaak subtieler dan gewone visies, ze zijn eerder wazig als je ze ervaart. En soms zijn ze heel duidelijk en lijkt het wel of er een film voor je ogen afspeelt.

Om het bewustzijn van je derde oogchakra aan te houden, heb je focus nodig en moet je je kunnen ontspannen om op een andere manier te kunnen 'zien'. Als we aandacht geven aan onze geest en het bewustzijn, kunnen we verder kijken dan de afleidingen en illusies die we voor ons hebben, krijgen we een beter inzicht in ons leven en zijn we in balans met het hoogste goed. 

De derde oogchakra is verbonden met de archetypische dimensies alsook met de spirituele wereld.

Wat gebeurd er als je derde oogchakra uit evenwicht is?

Als de derde oogchakra uit balans is:
 • zit je vast in het dagelijks leven zonder dat je een uitweg ziet voor je problemen
 • een derde oogchakra die overactief is en geen ondersteuning heeft van de andere chakras in je lichaam, gaat fantasieën manifesteren die echter lijken dan dat de werkelijkheid is.
 • je krijgt het niet voor elkaar om een visie voor jezelf te maken en deze te realiseren
 • afwijzen van alles wat spiritueel is
 • het grotere geheel niet kunnen zien
 • gemis van duidelijkheid
Vond je dit net zo fascinerend als ik? Het moment dat die deur openging en de wereld veel breder werd dan ik tot dan altijd gezien had, was een groot "aha"-moment. De spirituele wereld waarin ik terecht gekomen ben verbaasd me keer op keer (ja, nog steeds). Wil jij graag meer weten dan nodig ik je uit om naar de laatste chakra te gaan en dat is je kruinchakra. Hier gebeurt het allemaal. Klik op de link hier beneden en geef je helemaal over.Wil je weten welke chakra er bij jou uit evenwicht is?
Laat het me in de comments weten.


Liefs,

Pascale xx 

0 Comments

Leave a Comment