de diepgaande betekenis van de gunas in yoga en ayurveda


inzicht in de gunas: de essentie van yoga en ayurveda

Op ons pad van zelfrealisatie en innerlijke vrede bij Yin at Heart, ontdekken we voortdurend inzichten die ons leiden. Voor toegewijde leden van Yin at Heart beperkt de betekenis van yoga zich niet tot alleen de fysieke oefeningen op de mat; het omvat ook de filosofische principes en concepten die het vormgeven.

Nu we de vijf kleshas hebben verkend, die de obstakels blootgeven die we moeten overwinnen, is het tijd om een ander fundamenteel concept in de yoga te begrijpen: de Gunas. Deze oude principes, afkomstig uit de Indiase filosofie van Samkhya, spelen een cruciale rol bij het vormgeven van onze perceptie van de wereld en ons begrip van het leven.

DE DYNAMIEK VAN DE GUNAS IN YOGA EN AYURVEDA

Zoals alles in het leven dat komt en gaat, is de interactie van de Gunas binnenin ons dynamisch en voortdurend veranderend. Zelden domineert één Guna volledig; in plaats daarvan variëren ze in intensiteit op basis van onze gedachten, acties en externe invloeden. 
Onze reis naar evenwicht houdt in dat we de interactie tussen deze kwaliteiten accepteren en een harmonieuze mix cultiveren.

De Gunas zijn ook verweven met de oude Indiase holistische praktijk van Ayurveda, waar de verbinding tussen de Gunas en Ayurveda diepgeworteld is in het begrip van balans en welzijn.

In Ayurveda, een oude holistische geneeskunde, zijn de drie Gunas - Sattva, Rajas en Tamas - niet alleen concepten die de aard van het universum vormgeven, maar ook integrale krachten binnenin het menselijk lichaam en de geest. Ayurveda erkent dat onevenwichtigheden in deze Gunas kunnen leiden tot lichamelijke, mentale en emotionele disharmonie, resulterend in verschillende aandoeningen en ongemak. 

Het kronkelende samenspel van deze kwaliteiten binnenin een individu draagt bij aan hun algehele gezondheid. Ayurvedische praktijken, waaronder dieet, levensstijl, kruidengeneeskunde en therapieën, zijn ontworpen om evenwicht onder de Gunas te herstellen en te behouden. 

Door de overheersende Guna samenstelling van een individu te beoordelen, biedt Ayurveda gepersonaliseerde begeleiding om Sattva te versterken, Rajas te beheersen en Tamas te verlichten. Deze verbinding benadrukt de holistische benadering van gezondheid in Ayurveda, waar begrip en balans van de Gunas een cruciale rol spelen bij het bereiken van optimaal welzijn.
Naarmate we dieper ingaan op de Gunas en hun invloed op ons leven begrijpen, krijgen we de kracht om bewust onze realiteit vorm te geven. Door de kwaliteiten van bewustzijn, gelijkmoedigheid, tevredenheid en onthechting te cultiveren, beginnen we aan een reis naar zelfmeesterschap.

Liefs,
Pascale xx