de kracht van een ochtendritueel: 

het pad naar een gelukkiger leven

Het pad effenen naar een gelukkiger en gezonder leven begint wellicht elke dag met een sterke ochtendroutine die bij je persoonlijkheid en levensstijl past. Een ochtendritueel helpt ons de toon te zetten voor de dag, waardoor we ons beter kunnen concentreren en meer energie kunnen steken in de dingen die ons meer voldoening en geluk brengen, en minder angstig, gestrest of overweldigd voelen.

de drie pijlers: gewoontes, routines en rituelen

Veel grote spirituele leermeesters (zoals Tim Ferris), motiverende sprekers (zoals Tony Robbins), succesvolle zakelijke leiders (zoals Elon Musk), schrijvers (zoals Julia Cameron) en kunstenaars (zoals Andy Warhol) hebben bevestigd dat het volgen van een vast ochtendritueel hen heeft geholpen buitengewone resultaten te bereiken in hun dagelijks leven. 

"I've been told that my eating habits are absolutely bizarre, but I don't think so. 
Before I take my morning shower, I start warming a cup of milk on the hot plate I keep in my hotel room. 
When it's hot, I break two raw eggs into the milk, whip them up with a fork, and drink them while I'm dressing. 
I supplement this with a multi-vitamin pill, and I doubt if any doctor could recommend a more nourishing 
breakfast for a working girl in a hurry."

- Marilyn Manroe

Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een gewoonte, een routine en een ritueel omdat dit een essentiële sleutel is voor het bepalen van wat je aan je ochtendritueel moet toevoegen.
Er zijn vele manieren om te ontdekken hoe jouw ochtendroutine eruit kan zien. Hoe meer je onderzoekt en inzichten aanpast aan je eigen routine, hoe meer je zult merken dat veel ervan in dezelfde categorieën passen.

De Kracht van Een Ochtendritueel

Er zijn vele manieren om te ontdekken hoe jouw ochtendroutine eruit kan zien. Hoe meer je onderzoekt en inzichten aanpast aan je eigen routine, hoe meer je zult merken dat veel ervan in dezelfde categorieën passen. Veel gebruikte ochtendrituelen zijn onder andere:

  • Het drinken van een vol glas water zodra je opstaat (warm water met verse citroen is ook populair).
  • Het vermijden van technologie, telefoons en e-mails gedurende de eerste paar uur van de dag.
  • Een vorm van bewegen 's morgens.
  • Mediteren of ademhalingsoefeningen doen.
  • Journaling en affirmaties.
  • Een lijst maken van waarvoor je dankbaar bent.
  • Een koude douche nemen.

Waarom een Ochtendritueel Zo Belangrijk Is

Wetenschappelijk gezien weten we dat er veel gebeurt in de eerste paar uur na het ontwaken en dat de geest en het lichaam sterk beïnvloedbaar zijn gedurende deze tijd. Onderzoek toont aan dat je cortisolniveaus natuurlijk hoger zijn gedurende de eerste uren na het opstaan. Hogere cortisolniveaus helpen de alertheid, productiviteit, focus, energie en vooral de stemming en mentale gezondheid te verhogen.

Jouw Eigen Ochtendritueel Creëren

Het sleutelwoord is het vinden van rituelen die voor jou werken en ze consequent volhouden. De motivatie om je ochtendritueel te starten komt neer op je eigen onderzoek en experimenten. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen goed of fout is. Wat voor iemand die je bewondert, of voor vrienden werkt, werkt mogelijk niet voor jou. Het kan best zijn dat je na verloop van tijd een van je rituelen moet uitbreiden of veranderen. Dat is volkomen in orde en zelfs aangemoedigd, omdat we voortdurend evolueren en uniek zijn in onze behoeften. 
Alleen JIJ kunt rituelen inplannen die het beste aansluiten bij een goede start van je dag.
Voor yogi's omvat een belangrijk deel van hun ochtendritueel meestal het beoefenen van asana en meditatie of ademhalingsoefeningen tot op zekere hoogte. In de Ayurvedische traditie wordt een dagelijkse routine ook wel 'dinacharya' genoemd, die samenwerkt met de Ayurvedische klok (afbeelding onder).

Deze klok bepaalt dat de uren van onze dagen worden beheerst door de dosha's, en dat we onze activiteiten moeten kiezen op basis van de voordelen die elke dosha biedt en om in lijn te zijn met onze circadiane ritmes (fysieke, mentale en gedragsveranderingen die een 24-uurs cyclus volgen).

Het Belang van Rituelen in Dinacharya

Nu we het concept van gewoontes, routines en rituelen hebben begrepen, laten we eens dieper ingaan op de rituelen die je kunt opnemen in je dinacharya, de Ayurvedische dagelijkse routine. Deze rituelen zijn erop gericht om je lichaam en geest in balans te brengen en te houden.

Tongreiniging, Oil Pulling en Tandvleesmassage

Begin je dag met het reinigen van je tong, een eeuwenoud Ayurvedisch gebruik. Oil pulling, waarbij je olie in je mond spoelt, kan helpen bij het ontgiften en versterken van tanden en tandvlees. Vergeet niet om ook een zachte tandvleesmassage op te nemen.

Het Drinken van Warm Water met Citroen

Hydrateer je lichaam door 's ochtends warm water met citroen te drinken. Dit helpt bij de spijsvertering en ontgift je systeem.

Ontgifting van de Darmen

Het reinigen van je darmen is een belangrijk onderdeel van Ayurveda. Dit kan worden bereikt door voedingsmiddelen en kruiden te gebruiken die de spijsvertering ondersteunen en de eliminatie van afvalstoffen bevorderen.

Neti en Nasya: Reiniging van de Neusgaten

Het gebruik van een neti pot om je neus te spoelen en nasya-olie om je neusgaten te smeren, helpt bij het zuiveren van de luchtwegen en versterkt je zintuigen.

Zelf-Abhyanga: Massage voor Zelfzorg

Neem de tijd voor een zelf-massage, ook wel bekend als abhyanga. Gebruik warme olie en masseer je lichaam om spanning los te laten en de circulatie te verbeteren.

Oorolie en Oogspoeling

Verzorg je zintuigen door dagelijkse oorolie en oogspoeling. Dit helpt bij het behouden van gehoor en zicht.

Asana, Pranayama en Meditatie

Beoefen asana's (yogahoudingen), pranayama (ademhalingsoefeningen) en meditatie om je geest en lichaam in evenwicht te brengen. Dit helpt bij het vergroten van je vitaliteit en innerlijke rust.

Douche en Huidverzorging

Een verfrissende douche en huidverzorging helpen je om je dag fris en energiek te beginnen.

Ontbijt en Thee

Geniet van een voedzaam ontbijt en thee om jezelf te voeden voor de dag.

In Harmonie met de Natuur: De Kracht van Dinacharya

De oude Ayurvedische wijsheid leert ons om een dagelijks schema te volgen van eten, slapen, het verteren van ons voedsel, werken en bewegen in overeenstemming met onze natuurlijke doshische ritmes, om optimale gezondheid te bereiken. Hoe dichter onze dagelijkse ritmes in lijn zijn met het ritme van de natuur, hoe dichter we bij het bereiken van balans en welzijn van lichaam en geest zijn.

In Balans met Dinacharya

Het volgen van deze Ayurvedische rituelen helpt bij het creëren van een solide basis voor gezondheid en welzijn. Het is belangrijk om te onthouden dat je dinacharya moet aanpassen aan je eigen behoeften en levensstijl. Experimenteer en ontdek welke rituelen het beste voor jou werken, en blijf ze consequent volhouden. Zo kun je genieten van de voordelen van een evenwichtiger en gezonder leven, in harmonie met de natuur.

Liefs,
Pascale xx