Een reis van heling: vergeving en zelfcompassie voor het innerlijk kind

Creeër ruimte voor vergeving door zelfliefde, zelfvriendelijkheid en zelfcompassie te omarmen. 
Begin je transformatie met zelfzorg.


Er zijn veel lagen verbonden aan vergeving, en het belangrijkste om in gedachten te houden is dat het niet alleen gaat om vergeving voor anderen, maar in de eerste plaats om vergeving en mededogen voor onszelf.
De daad van mededogen is het verlangen om het lijden van anderen te verlichten. Het is zorgen voor anderen terwijl we begrijpen dat ze volledig verantwoordelijk zijn voor hun daden. Dit betekent niet dat we hun gedrag rechtvaardigen, maar we maken ruimte voor anderen om hun ervaringen te hebben zonder onze reacties daaraan te hechten.

Maar wat te denken van ZELF-compassie?

TedX guest, Dr. Kristin Neff has dedicated her life studies to self-compassion, and explains it as:
“The process of turning compassion inward. We are kind and understanding rather than harshly self-critical when we fail, make mistakes or feel inadequate. We give ourselves support and encouragement rather than being cold and judgmental when challenges and difficulties arise in our lives. Research indicates that self-compassion is one of the most powerful sources of coping and resilience we have available to us, radically improving our mental and physical wellbeing.”

Dit betekent mededogen voor anderen, evenals voor het innerlijke kind dat mogelijk zo diep is gekwetst dat ze nog niet helemaal bereid zijn om te vergeven, en het erkennen dat dit oké is, zonder verteerd te worden door schuldgevoel.

Er zijn veel obstakels verbonden aan vergeving, en deze manifesteren zich vaak als schuldgevoel, spijt, schaamte, woede en wrok. Het is een voortdurende practice en reis. De term 'vergeven en vergeten' wordt vaak gebruikt, maar zoals velen van ons hebben ervaren, is het zeker niet zo eenvoudig.

Terwijl het vergeven van degenen die je pijn hebben gedaan echte vrijheid, ruimte en lichtheid in je leven kan brengen, gaat het ook om het begrijpen en erkennen van het WAAROM van vergeven dat cruciaal is. Je zult hen vergeven niet omdat je vindt dat ze vergeven moeten worden, maar omdat je wilt loslaten wat je voelt bij elke herinnering aan de situatie.

Dit komt naar voren in de verschillende lagen:“Forgiveness is choosing to love. It is the first skill of self-giving love.” 
- Gandhi
Deze maand creëren we ruimte voor het innerlijke kind dat het moeilijk vindt om te vergeven en je helpen compassie te ontwikkelen voor jezelf en anderen die op hun eigen pad zijn. Vergeving betekent ruimte en geduld toelaten terwijl je vormen van genezing verkent die je helpen liefde en mededogen te vinden voor je innerlijke kind.

Liefs,
Pascale xx