natuurlijke detox: breng balans in lichaam en geest

Na alle feestgedruis en met de start van het nieuwe jaar, is het moment aangebroken om jezelf wat liefdevolle zorg te geven. 
Ontdek waarom ontgiften zo belangrijk is en leer 10 eenvoudige manieren om je lichaam te herstellen met een natuurlijke detox. 
Verken ook de verkwikkende voordelen van een yogische detox. 

Dus, waar wacht je nog op? 
Duik in deze verfrissende reis van vernieuwing en geef jezelf een gezonde kickstart voor het komende jaar


het belang van ontgiften

Gezondheid wordt gedefinieerd als een gebalanceerde staat van dosha's - Vata, Pitta en Kapha, een evenwichtig spijsverterings- of metabolisch vuur, voedingsbalans in alle weefsels, een harmonieuze uitscheiding van afvalstoffen via urine, ontlasting en zweet, samen met gebalanceerde zintuigen (alle vijf) en een kalme geest, waardoor je ziel straalt.

Wanneer al deze aspecten in een individu aanwezig zijn, wordt hij/zij als gezond beschouwd. Elke verstoring of 'onevenwichtigheid' van deze gebalanceerde toestand wordt ziekte genoemd. De meeste onbalansen ontstaan door de ophoping van gifstoffen, die ons lichaam binnenkomen via voedsel, dranken, de lucht die we inademen en emoties of gedachten die in onze geest worden gevoed.

De moderne wetenschap gelooft nu dat degeneratie, verval en vroegtijdige veroudering voortkomen uit vrije radicalen in het lichaam, gevormd door de ophoping van gifstoffen. Dit concept overtreft het eerdere idee van de kiemtheorie. Volgens deze theorie creëert de ophoping van gifstoffen in ons lichaam vrije radicalen, disfunctionele moleculen die een ontbrekend elektron hebben. In een poging stabiliteit te herstellen, consumeren ze elektronen van omliggende moleculen, resulterend in beschadigde cellen en versnelling van het verouderingsproces.

Met de voortdurende ophoping van gifstoffen is het cruciaal een manier te vinden om deze uit het lichaam te verwijderen en normale functies te herstellen. Anders kunnen verschillende gezondheidsstoornissen en levensbedreigende ziekten ontstaan, zoals hypertensie, artritis, diabetes, immuunstoornissen, beroertes, arteriosclerose en hartkwalen.

yoga en ontgifting

Patanjali, de vader van Yoga, beschrijft in de Yoga Sutra het doel van yogabeoefening als het elimineren van fysieke en mentale onzuiverheden of toxines om ware wijsheid te bereiken. Totdat toxines zich in de energiekanalen bevinden en discreet uit het lichaam worden verwijderd, kan men geen optimale gezondheid bereiken.

Onze lichamen voeren dit ontgiftingsproces op natuurlijke wijze uit, zoals bij tranen, niezen, slijm, zweet, menstruatiebloed, urine en ontlasting. Als we manieren kunnen vinden om deze processen optimaal te laten functioneren, kunnen we ons lichaam bevrijden van de ophoping van toxines en daarmee van ziekten.

Yoga biedt precies deze effecten en herstelt het natuurlijke ontgiftingsproces van het lichaam. Het is opmerkelijk dat oude yogi's duizenden jaren geleden al op de hoogte waren van deze effecten en methoden beoefenden die bewezen zijn optimale gezondheid te behouden.

Hatha Yoga vervult ontgifting door de praktijken van Asana's (yogahoudingen), Pranayama's (ademhalingstechnieken) en Shatkriya's. Terwijl Pranayama's de juiste trilling in de cellen creëren door te werken aan energiestromen, verwijderen Asana's en Kriya's blokkades en obstakels in de stroom van deze energie, wat effectief ziekten en veroudering voorkomt.

10 manieren om je lichaam te herstellen met een natuurlijke detox


  1. Begin de dag met het drinken van 2 glazen warm water en verse citroen in plaats van koffie of thee. Maak een wandeling in de buurt of het park en geef je lichaam een kleine "wake-up call" om je darmen te activeren.
  2. Aangezien het lichaam voor 70 procent uit water bestaat, is het essentieel om 6 tot 8 glazen per dag te drinken om gehydrateerd te blijven, toxines weg te spoelen en een gezond waterpeil te behouden.
  3. Beperk alcohol en cafeïne, omdat deze oxidatieve stress kunnen verhogen en het lichaam kunnen uitdrogen.
  4. Minimaliseer proteïne-inname, met de nadruk op plantaardige bronnen zoals bladgroenten en bloemen (broccoli, artisjok, etc.).
  5. Voor dierlijke proteïnen, kies voor grasgevoerd wei-eiwitpoeder, geiten- of schapenwei-eiwit, en waterbuffel wei-eiwit, rijk aan glutamine voor het herstel van darmslijmvliescellen.
  6. Geef de voorkeur aan plantaardige vetten zoals olijfolie, kokosolie, avocado's en noten.
  7. Paddestoelen zijn sleutel tot ontgifting vanwege hun eiwitgehalte en impact op het immuunsysteem.
  8. Vermijd soja, bonen, rijst en lecithine in nachtschadegroenten.
  9. Vermijd junkfood en bewerkte voeding, en beperk het eten van zwaar eiwitrijk voedsel tijdens het avondeten.
  10. Eet veel verse en groene groenten, heel fruit, vooral bessen, peren, pruimen en appels, om suikerniveaus te verlagen en vezels te bieden voor stabiele energieniveaus.De voordelen van een yogische detox

Yogische Detox verlicht spijsverteringsproblemen, verstevigt de lever en andere spijsverteringsorganen en klieren, versterkt het immuunsysteem, vermindert overmatig slijm en zuivert het bloed. Bijkomende voordelen zijn verhoogde energieniveaus, meer helderheid en een rustigere geest. Het verwijdert blokkades uit de Nadis (energiekanalen) en zuivert alle chakra's.

Het ultieme doel is om het lichaam en de geest op gecontroleerde en veilige wijze te ontgiften en het spijsverteringssysteem te laten rusten door verstandig te eten met hele voedingsmiddelen.

Liefs,
Pascale xx