Mindful Mornings: 10 stappen voor een gelukkiger leven

Voor velen blijkt het lastig te zijn om de dag te beginnen met een gevoel van mindfulness, rust, gegrondheid en gemak. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommigen weten eenvoudigweg niet waar te beginnen, terwijl anderen wellicht de kennis missen over wat ze moeten doen of hoe ze moeten starten. Er zijn ook mensen die zich te moe voelen om überhaupt aan iets nieuws te denken. Wat de reden ook is, er zijn diverse eenvoudige stappen die je kunt nemen om jezelf te stimuleren voor een ochtend vol bewustzijn.Wat is mindfulness?

Mindfulness is bewust het huidige moment erkennen, inclusief gedachten, gevoelens, sensaties en waarnemingen en richt zich op het hier en nu, zonder verstrikt te raken in gebeurtenissen uit het verleden of de toekomst. Mindfulness helpt ons in het nu te leven en is iets we ons kunnen aanleren. Mindfulness is de bewustwording die ontstaat door bewust aandacht te besteden, aan het huidige moment, zonder kritiek of oordeel. Dus het gaat over een volledige betrokkenheid bij het hier en nu, zonder verdwalen in gedachten of dagdromen.


Voordelen van een bewuste ochtendroutine.

Bewuste ochtenden zijn een geweldige manier om je dag positief te beginnen. Bewust zijn helpt je om in het huidige moment te leven en te waarderen wat je hebt. Een bewuste ochtendroutine kan je energie verhogen en je een rustiger en meer gecentreerd gevoel geven gedurende de dag. Je zult productiever en gemotiveerder zijn. Je geest zal klaar zijn voor positief denken en creativiteit.

Het volledig bewust zijn van waar je nu bent, geeft je de mogelijkheid om beslissingen te nemen op basis van de realiteit in plaats van emotie. Dit stelt je in staat om vanuit wijsheid te handelen in plaats vanuit angst. Bovendien heeft onderzoek de regelmatige beoefening van mindfulness in verband gebracht met verbeterd geheugen, focus en concentratie, en verminderde emotionele reacties.

Hoe een bewuste ochtendroutine creëren?

Een mindfulness routine hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel extra tijd te kosten. Als je een meer bewuste ochtend wilt creëren, probeer dan klein te beginnen. Reserveer niet meer dan 5 minuten per ochtend om een bewust ochtendritueel te oefenen. Begin met één ding tegelijk.  Leg de lat voor jezelf niet te hoog door alles direct te willen doen. Kies gewoon één deeltje uit je dagelijkse routine en kijk hoe het gaat. Bouw vervolgens langzaam verder uit. Als je er klaar voor bent, probeer dan het volgende klein dingetje aan je routine toe te voegen om het betekenisvoller te maken.

Als je moeite hebt om jezelf 's ochtends te motiveren, probeer dan je laatste moment dat je je echt goed voelde uit de vorige dag te herinneren. Wat was het dat je het gevoel gaf dat je niet kon wachten om eraan te beginnen? Probeer die gedachten en gevoelens opnieuw te creëren terwijl je naar bed gaat en precies wanneer je wakker wordt.

10 manieren om je ochtenden meer bewust te maken

To-do lijstjes kunnen soms wat heel overweldigend zijn. Het lijkt soms alsof hoe meer je gedaan krijgt, hoe langer je lijst wordt, en  je prioriteiten stellen van wat je eerst moet doen kan aanvoelen als een onmogelijke klus. 

Maar hoeveel van die items op je to-do lijstje dienen je eigenlijk echt? Zelden denken we erover na wat we voor onszelf kunnen doen. Als je niet voor jezelf zorgt, wordt alles moeilijker. Ik heb vijf essentiële dingen gevonden om op mijn to-do lijst te zetten die mijn dagen meer bewust, productief en gezond maken.

1. ZORG VOOR VOLDOENDE KWALITATIEVE SLAAP

Een diepe en herstellende nachtrust is van onschatbare waarde voor een bewuste ochtendroutine. Het legt niet alleen de basis voor een alerte geest, maar ook voor een energieke en optimistische start van de dag. Neem de tijd om te rusten en te herstellen, zodat je klaar bent om de dag met frisse energie te beginnen.

2. WORD VROEG WAKKER

Experimenteer met het vroeger wakker worden dan strikt noodzakelijk. Door 5-15 minuten extra te reserveren voordat je de deur uit moet voor school of werk, creëer je waardevolle tijd voor mindfulness in de ochtend. Dit voorkomt de haast van een snelle ochtend en laat je toe om met meer energie, minder stress en een positieve mindset aan de dag te beginnen.

3. STEL EEN INTENTIE OF EEN DOEL

Een bewuste ochtend begint met een helder doel voor ogen. Neem de tijd om je intenties, affirmaties of doelen te formuleren, wat een bron van enthousiasme en motivatie zal zijn om uit bed te komen en de dag positief te starten.

4. DOE IETS TRAAG MET VOLLE AANDACHT

Gebruik je bestaande routine als een kans voor mindfulness. Of het nu gaat om het opmaken van je bed, tandenpoetsen, genieten van een kop koffie of thee, of het ontbijt, neem de tijd en vertraag. Richt je volledige aandacht op je ademhaling, lichaamsbewegingen en andere zintuigen terwijl je deze dagelijkse taken uitvoert. 

5. BEWEEG JE LICHAAM

Geef je lichaam elke ochtend de aandacht die het verdient. Of je nu kiest voor een rustige wandeling of een korte yogaflow van 10 minuten, doe dat met volle aandacht. Regelmatige lichaamsbeweging ondersteunt niet alleen een gezond gewicht, maar draagt ook bij aan hartgezondheid, lage cholesterol, stabiele bloedsuikerspiegel en meer.

6. NEEM EEN ADEMPAUZE

Gun jezelf de luxe van 5-10 minuten meditatie bij het ontwaken. Maar zelfs tijdens de dag kun je momenten vinden om je te concentreren op je ademhaling. Bijvoorbeeld, gebruik de wachttijd in de supermarkt of tijdens het vastzitten in het verkeer als een gelegenheid om je te verbinden met je ademhaling. Zelfs tijdens een drukke ochtend maken een paar diepe ademhalingen vaak het verschil tussen gemakkelijk omgaan met wat er daarna komt en overweldigd raken.

7. OEFEN DANKBAARHEID

Dankbaarheid tonen is één van de krachtigste manieren om uw leven op een positieve manier in te vullen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het je mentale, fysieke en psychologisch welzijn enorm bevordert, dat je empathisch vermogen omhoog gaat, je minder agressief door het leven gaat, je beter slaapt en je zelfrespect veel hoger is.

Of je nu een dankbaarheidsdagboek begint of gewoon een moment pauzeert in de ochtend om jezelf eraan te herinneren waarvoor je dankbaar bent, het integreren van dankbaarheid in je dagelijkse routine zou absoluut bovenaan je to-do lijst moeten staan.

8. NEEM TIJD VOOR BEZINNING

Wanneer was de laatste keer dat je echt de tijd nam om te bezinnen? In onze dagelijkse ratrace vergeten we vaak onszelf eens de vraag te stellen waarom we doen wat we doen. Door jezelf slechts vijf minuten tijd gaan te geven om te zitten en na te denken, breng je intentie in alles wat je doet. Stel jezelf vragen als "Wat heb ik nodig?" en "Helpen mijn gedachten en acties mij echt verder?" Deze momenten van bezinning effenen het pad voor meer betekenisvolle en gefocuste handelingen gedurende de dag.

9. OMARM STILTE

Recente studies tonen aan dat stilte enorm positief kan zijn voor zowel onze hersenen als ons lichaam. Door stilte toe te voegen aan je ochtendroutine geef je je brein de broodnodige rust. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om rustig wakker te worden en in stilte te zitten met een kopje koffie, gewoon in stilte te denken en alles op te schrijven wat naar boven komt. Anderen geven er de voorkeur aan om voor het slapengaan enkele minuten in stilte te zitten. Zelfs douchen in stilte in plaats van naar muziek te luisteren kan een waardevolle verandering zijn om te proberen. ’s Morgens een beetje stilte inlassen kan echt wonderen doen.


10. WEES VRIENDELIJK EN TOOM MEDEDOGEN

Vriendelijkheid en compassie, zowel voor jezelf als voor anderen, zijn een vorm van mindfulness. Het eerste puntje van compassie en vriendelijkheid is je gevoelens op jezelf of anderen af te stemmen. Hoe meer je bij deze gevoelens aanwezig bent, hoe meer begrip, acceptatie, tederheid, vriendelijkheid en liefde je kunt brengen naar jouw manier van compassie tonen. Maak dit een integraal onderdeel van je dagelijkse ochtendroutine en zie hoe het je eigen welzijn en dat van anderen positief beïnvloedt.

Een dagelijkse zorg voor jezelf

Ik heb deze puntjes opgesteld als een voorbeeld, met algemene ideeën om je dag te verbeteren. Maar laat je niet te veel meeslepen in het strikt volgen van deze (of andere) suggesties. Elke dag is anders, en we zijn niet perfect. Neem het stap voor stap, dag na dag, en minuut na minuut. Hoewel ik geloof dat deze to-do lijst enorm krachtig kan in je dagelijks leven, het gaat er uiteindelijk om dat je leert om voor jezelf te zorgen en elke ochtend wat tijd vrijmaakt voor kleine ritueeltjes die je gelukkiger en gezonder maken.

Liefs 
Pascale xx