het geheim van herstellende yoga: een diepgaande reis naar ontspanning


Ontdek de voordelen van herstellende yoga voor totale ontspanning en innerlijke genezing. Deze specifieke stijl van yoga legt de nadruk op ontspanning en ontvangen, met doelbewuste stilte die het zenuwstelsel kalmeert zodra je in een herstellende houding bent. Veel herstellende houdingen activeren en kalmeren ook voorzichtig de interne organen en de wervelkolom.

Leer meer over deze rustgevende practice en ontdek welke houdingen het beste bij jou passen voor een kalme geest en een evenwichtig lichaam. Ontspan en genees met herstellende yoga. Verken rustgevende houdingen voor een gebalanceerd lichaam en een kalme geest. Probeer herstellende yoga vandaag nog en ervaar de helende kracht van ontspanning.

Restorative yoga is een yogastijl die we kunnen gebruiken om de helende of therapeutische voordelen van yoga te benadrukken. In de drukke wereld van vandaag ervaren veel mensen overstimulatie en veel stress. In een cultuur die altijd 'doet', kan het hebben van een practice die zich meer richt op eenvoud, stilte en gemak zeer nuttig zijn. En natuurlijk is het nemen van tijd om te rusten en te herstellen essentieel als we welzijn willen behouden.

Als je meer herstellende eigenschappen in je practice wilt brengen, moet je jezelf eerst afvragen - wat zou ik willen herstellen? Tijdens restorative yoga kunnen we een flow doen die gericht is op diepe rust, het herstellen van het zenuwstelsel, of het herstellen van een organen zoals de voortplantingsorganen of de spijsverteringsorganen. Alle systemen in het lichaam zijn met elkaar verbonden, dus vaak ervaren we meerdere voordelen van een enkele herstellende houding.

Ontdek de helende kracht van herstellende yoga en leer hoe je meer rust en evenwicht in je leven kunt brengen. Kies jouw focus en geniet van de voordelen van deze kalmerende praktijk.

creëer een herstellende yoga practice: ontdek de helende effecten

Er zijn verschillende manieren om je yoga practice herstellend te maken. Soms concentreer je je op het sturen van bloed en lymfe naar specifieke gebieden door weefsels samen te knijpen en daarna te ontspannen. Op andere momenten kan de focus meer liggen op rust en het kalmeren van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld door het hoofd te ondersteunen. Deze ondersteuning helpt niet alleen bij het herstellen van de hersenen, maar compenseert ook de effecten van mentale stress. Een alternatieve focus kan gericht zijn op het ondersteunen en bewegen van de wervelkolom op verschillende manieren om genezing te bevorderen.

Verken de mogelijkheden om jouw yoga practice herstellend te maken en ontdek de heilzame effecten. Of je nu bloed en lymfe verplaatst, het zenuwstelsel kalmeert, of de wervelkolom ondersteunt, een herstellende yogapraktijk kan een krachtige impact hebben op je algehele welzijn.

wat is restorative yoga? ontdek de zachte heling

Misschien ben je bekend met de meer gebruikelijke vorm van restorative yoga vandaag de dag. Over het algemeen gebruiken we bij restorative yoga veel yoga props en houden we de houdingen meestal met ondersteuning vast. Veel van de houdingen worden op de grond gedaan, maar niet allemaal. Zo zou je bijvoorbeeld een staande vooroverbuiging kunnen doen en je hoofd ondersteunen, of een achteroverbuiging met behulp van een stoel. Deze houdingen worden nog steeds beschouwd als restorative yoga.

Bij restorative yoga gebruiken we houdingen die zijn ontworpen om het lichaam en de geest op een zeer zachte manier te herstellen. Tijdens restorative yoga strekken we ons eigenlijk niet echt uit. In plaats daarvan willen we de houding en de zeer eenvoudige en zachte voordelen in de loop van de tijd ontvangen en verzachten. Dit maakt het anders dan yin yoga. In yin yoga proberen we weefsels te richten en wat sensatie te creëren met meestal minder ondersteuning.

Om meer te weten te komen over hoe yin yoga en restorative yoga verschillen, lees het blog: Restorative Yoga vs. Yin Yoga

De uitgebreide geschiedenis van yoga dateert minstens 2000 jaar terug en omvat fysieke en spirituele practices. Hoewel alle soorten yoga therapeutisch kunnen zijn, moeten de actievere of krachtigere fysieke vormen soms worden getemperd met langzamere, meer herstellende houdingen. Dit is vooral waar als je blessures hebt, als je vermoeid bent, of als je onder veel stress staat. Restorative yoga kan ook bijzonder nuttig zijn voor vrouwen tijdens de menstruatie. Het gebruik van uitgebreide yoga props en aandacht voor het echt ondersteunen van het lichaam is zeer behulpzaam tijdens periodes van zwakte of andere beperkingen.

Restorative yoga werd voornamelijk ontwikkeld door B.K.S. Iyengar als reactie op het zien van zijn studenten die soms extra ondersteuning nodig hadden. De herstellende practice die hij ontwikkelde was een manier om de practice aan te passen wanneer het lichaam verjonging nodig had.

Sommige houdingen bieden specifieke voordelen, afhankelijk van welk gebied van het lichaam voorzichtig wordt geopend, en andere bieden bredere beloningen. Over het algemeen helpen de herstellende houdingen de gezondheid te herstellen op fysiek, emotioneel, energetisch en mentaal niveau.

hoe werkt restorative yoga? diepgaande ontspanning voor lichaam en geest

Restorative yoga maakt gebruik van ondersteuning van yoga props. In plaats van op zoek te gaan naar sterke sensaties, willen we ervoor zorgen dat het lichaam en de geest kunnen ontspannen. Terwijl de houding wordt vastgehouden, is het belangrijk dat er diepe ontspanning is om het volledige therapeutische effect te bereiken.

In de loop van tijd kunnen herstellende houdingen op een diepe en zachte manier het lichaam helpen openen en loslaten. Deze langere houdingen met ondersteuning moedigen bloed en lymfe aan om naar de diepere weefsels te bewegen, en ze stimuleren ook andere fysiologische veranderingen, zoals veranderingen in bloeddruk en ademhaling.

Tijdens de restorative practice moedigen we meestal opzettelijke en bewuste ontspanning aan. Het is vooral belangrijk dat je je comfortabel en ondersteund voelt. Bij het betreden van elke houding kun je controleren of er spanning is in de kaak, de buik of de rug, en of je meer kussens of dekens nodig hebt om je ondersteund te voelen. Het is anders dan slapen, maar zorg ervoor dat je comfortabel bent.


Liefs,
Pascale xx