optimaal ademen in yoga: 

ademhalingstechnieken en voordelen

Door aandacht te schenken aan de ademhaling, 
kun je een geheel nieuwe wereld van mogelijkheden ontdekken in je yoga practice.

Ademen in yoga is als water voor een vis - essentieel voor vitaliteit en beweging. Ontdek de diepgaande wereld van pranayama, het vierde element van het Achtvoudige Pad van Yoga. Leer hoe bewuste ademhaling niet alleen balans brengt in je mentale, fysieke en subtiele lichamen, maar ook de deur opent naar nieuwe mogelijkheden in je yoga practice. Verken ademhalingstechnieken en ontdek de voordelen voor lichaam en geest. Adem bewust, leef volledig.


Hoe Moet Je Ademen op de Yogamat?

Het coördineren van je ademhaling met de instructies van je yogadocent kan vaak verwarrend zijn, vooral als je nieuw bent in yoga. Als je je ademhaling niet synchroniseert met je bewegingen, kun je de instructies van je yogadocent beschouwen als een algemene aanwijzing om te blijven ademen terwijl je door je houdingen beweegt. Als een zeer gangbare vuistregel kun je proberen uit te ademen terwijl je voorover buigt en in te ademen terwijl je de borst opent en de voorkant van het lichaam uitzet.

Moet Je Door Je Neus Ademen in Yoga?

In de oude yogatraditie wordt gezegd dat ademen door je neus kan helpen om de belangrijkste energiekanalen in je lichaam beter te openen. Het helpt om je zenuwstelsel in evenwicht te brengen door de actieve kant (sympathisch) te beheersen en de ontspanningskant (parasympathisch) te activeren. Dit kan leiden tot een gevoel van stabiliteit in zowel je lichaam als je geest tijdens je yoga practice.

hoe leer ik mezelf ademen?

Ademen is iets wat je van nature en automatisch doet, ongeveer 23.000 keer per dag, of je er nu bewust mee bezig bent of niet. Maar je kunt je ademhaling verfijnen en verdiepen door er simpelweg aandacht aan te schenken. Het is eigenlijk heel eenvoudig: Haal langzaam en diep door je neus in, laat je borst en buik uitzetten terwijl de lucht je longen vult. Adem dan langzaam uit door je neus. Herhaal dit. Dat is de basis van ademhalen. Van daaruit kun je verdergaan naar andere vormen van pranayama, zoals Ujjayi ademhaling of Nadi Shodhana (wisselende neusgat ademhaling), maar dat bespreken we in een andere blog.

Wat zijn de voordelen van yogische ademhaling?

Diepe ademhaling is een van de beste remedies tegen stress. Het gaat stress tegen door de ontspanningsrespons te activeren. Ademhalen vanuit je buik remt de fysieke stressreactie van het lichaam, waaronder een verhoogde hartslag, snelle ademhaling en hoge bloeddruk. Deze manier van ademen stuurt een boodschap van de hersenen naar het lichaam dat alles in orde is - het is veilig om te ontspannen. Combineer diepe ademhaling met asana (of begeleide beelden, mantra meditatie of therapeutische massage), en je geeft je lichaam en geest een van de meest effectieve ontspanningstechnieken die er zijn. 

Enkele andere voordelen van yogische ademhaling zijn:

  • Verminderde stress, angst en depressie.
  • Verhoogde kalmte en ontspanning.
  • Verlaagt het cortisolgehalte in het lichaam.
  • Stabiliseert en verlaagt de bloeddruk.
  • Helpt bij slapeloosheid en moeilijk in slaap vallen.
  • Verwijdert koolstofdioxide en verhoogt het zuurstofgehalte.
  • Helpt bij de beheersing van het prikkelbare darmsyndroom.

Waar komt ademen op je yogamat op neer?

Diepe yogische ademhaling beoefenen door de neus, of je nu op de mat bezig bent, mediteert of ontspant aan je bureau, brengt tal van voordelen met zich mee voor lichaam en geest. Wat we waarderen aan yogische ademhaling is precies wat we waarderen aan yoga in het algemeen: het is waardevol en beschikbaar voor iedereen, en je kan er op dit moment mee beginnen.
Ik heb een video gemaakt om je te laten zien hoe je op je yogamat met aandacht kan ademen. 
Hij staat ook op mijn YouTube kanaal "Curvy Queen's mindset". Klik op de cover en je kan hem bekijken.Liefs,
Pascale xx