laat los en ontspan: een gids voor yoga nidra

Je hebt zeker al wel gehoord van Yoga Nidra. Het is moeilijk om de opwinding rondom deze eenvoudige maar diepgaande meditatie methode te negeren. In deze blog delen we alles wat je moet weten over Yoga Nidra. We vermoeden dat als je klaar bent met lezen, je op de button drukt van een van de opnames die we voor je hebben gelinkt! Maak je klaar om een nieuwe manier van zen te ontdekken.


WaT is yoga nidra?

Yoga Nidra is een vorm van geleide meditatie die ook bekend staat als "yogic sleep" (yogische slaap). Yoga Nidra wordt meestal liggend gedaan, waarbij een ervaren docent de les leidt. Er is geen beweging of activiteit nodig. Yoga Nidra is eerder een interne practice die de aandacht naar binnen trekt terwijl we leren surfen tussen de staten van wakker zijn en slapen. Hier vindt het lichaam een natuurlijke staat van evenwicht; de ademhaling balanceert en we vallen in een staat van diepe, zalige overgave.

In Yoga Nidra hebben we de kans om de diepere elementen van yoga te ervaren die we niet vaak kunnen benaderen in een meer op asana gerichte yogales. Yoga Nidra brengt ons moeiteloos naar een staat van harmonieus, rustgevend zijn. Vanuit hier is het mogelijk om genezing en diepe herstelling te ervaren. Het is ook mogelijk om dieper onder het oppervlak te duiken en meer bewustzijn en verbondenheid met onze ware aard te ervaren.

Hoewel het een eenvoudige practice is die geschikt is voor iedereen, heeft Yoga Nidra enorme voordelen en wint het wereldwijd zeker aan populariteit naarmate lopend onderzoek blijft aantonen hoe effectief het is. 

waarom heet het yogic sleep?

Yoga Nidra, ook bekend als Psychic Sleep, Yogic Sleep en Dynamic Sleep, is een eeuwenoude techniek om een bewustzijnstoestand tussen waken en slapen te bereiken. Het is een systematische practice om de aandacht van de externe wereld naar de innerlijke wereld te verplaatsen, diepe ontspanning op te wekken en tegelijkertijd bewust te zijn van het innerlijke bewustzijn. 

Het brengt ons naar een staat van wakende slaap waarin onze zintuigen, intellect en geest ontspannen. We bevrijden ons van de concepten van tijd, ruimte en rede. Wanneer dit gebeurt, neemt de hersenactiviteit af en gaat het lichaam over in een helende staat. Daarom wordt gezegd dat één uur Yoga Nidra hetzelfde voordeel kan opleveren als vier uur slaap! 

Om Yoga Nidra te begrijpen, is het handig om iets te weten over de drie bewustzijnstoestanden die van invloed zijn op het menselijk bestaan. Dit zijn:

- Wakkere staat van geest: wanneer de geest verbonden is met de externe omgeving. Het vertrouwt op de zintuiglijke organen om signalen van de omgeving te ontvangen en te interpreteren.
- Droomstaat: de geest dwaalt af naar de wereld van dromen. Het is de staat tussen de externe wereld en de innerlijke wereld. 
- Diepe slaap: de geest glijdt in een onbewuste toestand waarin je geen verbinding hebt met de buitenwereld. 

Je bent zelfs niet op de hoogte van de energie van de tijd. In Yoga Nidra gaat je lichaam naar een rusttoestand, maar je geest is wakker. Yoga Nidra is de kunst om een staat van diepe rust op te wekken zonder in slaap te vallen. De geest bereikt een staat waarin deze verbonden is met de bewuste staat en de onbewuste staat.

"Het is een toestand waarin je noch slaapt noch wakker bent. Als je in slaap valt, is het geen Yoga Nidra. Als je wakker blijft, is het ook geen Yoga Nidra. Als dromen je overnemen, is het geen Yoga Nidra. Yoga Nidra is een toestand waarin er bewustzijn is van de bewuste, onderbewuste en onbewuste gebieden van je geest tegelijkertijd. Het is een perfecte therapie. Het verwijdert alle psychologische afwijkingen en sanskara's en helpt je je normale, natuurlijke zelf te worden."

WAT zijn de fasen van yoga nidra?

Er zijn variaties als het gaat om het aanleren en beoefenen van yoga nidra, maar de meeste practices omvatten verschillende fasen om het lichaam, de geest en de emoties te ontspannen. Deze stappen kunnen zijn:

 • Intentie
 • Lichaamsbewustzijn
 • Adembewustzijn
 • Emotioneel bewustzijn
 • Visualisatie
 • "Wakker worden" of herintegratie
Elke stap is bedoeld om je dieper te brengen in een veranderde bewustzijnstoestand - de staat tussen slapen en waken - waar je volledig bewust bent, maar je lichaam en geest volledig ontspannen en op hun gemak zijn.

hoe verschilt yoga nidra van yoga of meditatie?

In veel opzichten lijkt yoga nidra op meditatie. De voordelen zijn vergelijkbaar en de redenen waarom mensen oefenen zijn vergelijkbaar. Er zijn echter enkele duidelijke verschillen die Yoga Nidra zo uniek maken.
Meditatie

Laten we eerst naar meditatie kijken. Meditatie is typisch een zittende practice waarbij je lichaam comfortabel is, maar tegelijkertijd rechtop en alert. Hoewel er veel verschillende stijlen van meditatie zijn, plaats je vaak bewust je aandacht op één anker - zoals de ademhaling of een mantra - om je te helpen concentreren. In meditatie kun je meerdere bewustzijnstoestanden ervaren binnen één meditatie. 

Voornamelijk blijven we in meditatie in wat bekend staat als de waakzame bewustzijnstoestand, de toestand van bewustzijn waarin de meesten van ons mensen het grootste deel van onze wakkere uren doorbrengen. 

Er zijn ook bepaalde meditatietechnieken die je meenemen naar transcendente bewustzijnstoestanden, en zelfs verder, naar hogere bewustzijnstoestanden.Yoga

Natuurlijk, als het gaat om yoga, verwijst een yogales in het westen meestal naar een yoga asana les - een les waarin we door verschillende houdingen bewegen (zowel staand als zittend). 

Hoewel er talloze yogastijlen zijn en alle lessen verschillend zijn, zijn we over het algemeen in een bewuste, wakkere en gefocuste toestand terwijl we door een fysieke praktijk gaan. 

Veel yogaklassen bevatten wel periodes van meditatie en vaak ademwerk of 'pranayama', aan het begin of het einde van de les, maar het grootste deel van de sessie is meestal gericht op de fysieke asana's.


Yoga Nidra

Als het gaat om Yoga Nidra, wordt het over het algemeen liggend gedaan (in savasana) zodat je volledig kunt loslaten. 

Yoga props zoals kussens en dekens worden vaak gebruikt en aangemoedigd, evenals alles wat je kan helpen om een comfortabele en rustgevende positie te vinden. Je handhaaft volledige stilte gedurende de practice, zodat de focus op je innerlijke ervaring ligt.

Een typische yoga nidra is sterk begeleid. De leraar spreekt zachtjes gedurende het grootste deel van de praktijk, waardoor je verbonden blijft met de buitenwereld terwijl je de diepten van je innerlijke Zelf verkent. Op veel manieren maken de specifieke instructies het gemakkelijker om te ontspannen dan bij meditatie, waar het aan jou is om je aandacht terug te brengen naar je ademhaling of mantra wanneer de geest afdwaalt.

Zoals hierboven vermeld, wordt traditionele meditatie meestal ervaren in de 'wakkere staat', geassocieerd met de Beta- en Alpha-golf hersenstaten. Yoga Nidra verkent de diepere lagen, bewegend voorbij de waakzame staten naar de subtielere lagen van het Zelf zonder in een droomstaat te vallen.

WAT zijn de voordelen van yoga nidra?

Yoga Nidra lijkt een zachte, eenvoudige en 'gemakkelijke' praktijk te zijn, maar biedt enorme fysieke, mentale, emotionele en spirituele voordelen.

Fysieke Voordelen:
 • Herstelt het lichaam: Tijdens Yoga Nidra gaat het lichaam in een staat van diepe ontspanning. Regelmatige aan Yoga Nidra doen bevordert diepere staten van genezing en verjonging, waarbij het metabolisme vertraagt en de hormonale functie toeneemt. Dit biedt het lichaam de kans om te herstellen, verjongen en ontgiften.
Mentale en Emotionele Voordelen:
 • Vermindert stress: Yoga Nidra brengt het lichaam terug in het parasympathische zenuwstelsel, waardoor we kunnen overschakelen naar 'rust en vertering'. Hier kan het lichaam ontspannen en stress loslaten, waardoor de schadelijke effecten van stress verminderen.
 • Verbetering van concentratie: Yoga Nidra traint de geest om gefocust te blijven op de begeleide aanwijzingen van de leraar. Door de practice wordt het gemakkelijker om je over te geven aan de reis van Yoga Nidra, wat helpt om controle over de geest te krijgen en de focus en concentratie in het dagelijks leven te verbeteren.
 • Verbetering van het geheugen: Yoga Nidra verbetert de aandacht, concentratie en het vermogen om informatie vast te houden, waardoor het geheugen wordt verbeterd.
Spirituele Voordelen:
 • Verbetering van de ANS-respons: Yoga Nidra activeert het parasympathische zenuwstelsel en traint het onderbewustzijn om in een vredige en waarnemende staat te blijven, waardoor de algehele regulatie en reactie van het autonome zenuwstelsel worden verbeterd.
 • Zelfstandig slapen en vermindering van slapeloosheid: Yoga Nidra vertraagt de hersenactiviteit, stimuleert de productie van melatonine en traint de geest en het lichaam voor een diepere slaap.
Algemene Voordelen:
 • Ontkoppeling van gedachten: Yoga Nidra helpt de geest te kalmeren, waarbij gedachten als voorbijgaand worden erkend.
 • Zelfverbinding: Yoga Nidra creëert ruimte in de geest en biedt een kans om jezelf te begrijpen op een dieper niveau, wat kan leiden tot gevoelens van vrede, kalmte en helderheid.
 • Andere veelbelovende voordelen: Vermindering van angst, behandeling van depressie, versterking van het immuunsysteem, vermindering van vermoeidheid, verlaging van cholesterol- en bloeddrukwaarden, ondersteuning van hersenfuncties, verhoging van creativiteit.

kan iedereen aan yoga nidra doen?

Absoluut, Yoga Nidra kan door iedereen worden beoefend. Het biedt immense voordelen, vooral voor degenen die moeite hebben met loslaten, lijden aan slapeloosheid, trauma, burn-out en angst. Het heeft ook een krachtige helende werking voor iedereen die een dieper gevoel van vrede wil ervaren en op een dieper niveau met zichzelf wil verbinden.

WAar kan ik aan YOGA NIDRA doen?

Je kunt Yoga Nidra beoefenen in elke stille, rustige ruimte thuis of buiten in de natuur. Je kunt deelnemen aan een yoga nidra lessen, of je kunt luisteren naar een audio-opname van yoga nidra.

Ontdek een selectie van onze Yoga Nidra lessen die hier voor jou worden aangeboden, inclusief exclusieve ledeninhoud met speciale Yoga Nidra sessies en lessen gecombineerd met rustgevende Yin Yoga. Ervaar de diepgaande voordelen van deze unieke praktijk en verrijk je wellnessreis.

Hieronder vind je een Yoga Nidra les die je kunt beluisteren:

Liefs,
Pascale xx