yin at heart: de verborgen voordelen van yoga voor lichaam en geestYoga is een practice die tot doel heeft het lichaam, de geest en de ziel te verenigen door middel van fysieke houdingen, ademhaling en meditatie. Het woord "yoga" is afgeleid van het Sanskrietwoord "yuj," wat "verbinden" of "verenigen" betekent. De oorsprong van yoga kan worden herleid tot het oude India, diep verweven met hindoeïstische en boeddhistische spiritualiteit. Daar werd het ontwikkeld als een spirituele practice om zelfrealisatie en bevrijding te bereiken, en om yogi's een diepere verbinding met zichzelf en de wereld om hen heen te laten ervaren.

De wortels van Yoga gaan meer dan 5.000 jaar terug, met de eerste geschreven verwijzingen die 3.500 jaar geleden werden gevonden in verzen van de Rig Veda, een verzameling teksten met liederen, mantra's en rituelen gebruikt door de Brahmans. Yoga werd langzaam ontwikkeld en gedefinieerd door de Brahmans en Rishis, die hun practices en overtuigingen documenteerden in de Upanishads, een verzameling van 200 Vedische teksten. De Bhagavad Gita (500 v.Chr.) is het meest bekende van de Yogische geschriften.

Klassieke yoga (2.000 jaar geleden) werd gesystematiseerd door de Indiase wijze Pantajali, die zijn werk documenteerde in 'De Yoga Sutra's.' Pantajali organiseerde de practice van yoga in een Achtvoudig Pad met stappen en fases om Samadi of verlichting te bereiken. Na Pantajali creëerden yogameesters een systeem om het lichaam te verjongen en het leven te verlengen. In deze post klassieke periode ontstonden Tantra Yoga en Hatha Yoga, waarbij de nadruk lag op de verbinding tussen fysiek en spiritueel en lichaamsgerichte practices. Tegenwoordig, vooral in het westen, staat moderne yoga nu bekend als Hatha Yoga, met specifieke stijlen zoals Vinyasa, Ashtanga, Iyengar en Bikram. De ware leer en bewustwording in yoga gaan echter verder dan het fysieke/asana en omvatten de eenheid van lichaam, geest, adem en ziel.

Yoga is uitgegroeid tot een populaire vorm van bewegen en stressverlichting in veel culturen over de hele wereld. De voordelen van het beoefenen van yoga zijn talrijk, waaronder verbeterde flexibiliteit, kracht en balans, een betere ademhaling en cardiovasculaire functie, verminderde stress en angst, en een verhoogd algeheel welzijn. Bovendien is aangetoond dat regelmatige beoefening van yoga helpt bij het verlichten van chronische pijn, het verbeteren van de kwaliteit van de slaap en zelfs het verlagen van de bloeddruk.


voordelen van yoga

VERMINDERT STRESS EN ANGST

Een van de belangrijkste voordelen van yoga is het vermogen om stress en angst te verminderen. Yoga omvat diepe ademhaling, ontspanningstechnieken en mindfulness oefeningen die kunnen helpen de geest te kalmeren en gevoelens van stress en angst te verminderen. Dit kan bijzonder gunstig zijn voor mensen die worstelen met chronische stress of angststoornissen.

VERBETERING VAN FLEXIBILITEIT EN BALANS

Yoga omvat verschillende houdingen die de spieren strekken en versterken, wat kan bijdragen aan een verbeterde flexibiliteit en balans. Door regelmatige beoefening van yoga kan de flexibiliteit toenemen en de houding verbeteren, wat kan helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van de algehele fysieke prestaties.

VERHOOGT MENTALE HELDERHEID EN FOCUS

Yoga omvat mindfulness en het richten op het huidige moment, wat kan bijdragen aan een verbeterde mentale helderheid en focus. Regelmatige aan yoga doen heeft aangetoond de cognitieve functie en het geheugen te verbeteren, evenals de algehele productiviteit en creativiteit te verhogen.

VERSTERKT HET IMMUUNSYSTEEM

Yoga heeft aangetoond het immuunsysteem te versterken door het verminderen van stresshormonen en het verhogen van de productie van anti-lichamen die helpen bij het bestrijden van infecties. Dit kan bijzonder gunstig zijn tijdens periodes van hoge stress of wanneer het immuunsysteem verzwakt is.


VERbetering van cardiovasculaire gezondheid

Bepaalde vormen van yoga, zoals Vinyasa of Power Yoga, kunnen behoorlijk intensief zijn en kunnen de cardiovasculaire gezondheid verbeteren door de hartslag te verhogen en de circulatie te bevorderen. Yoga kan ook helpen om de bloeddruk te verlagen en het risico op hartziekten te verminderen.

bevordert betere slaap

Yoga heeft aangetoond de kwaliteit en duur van de slaap te verbeteren, met name voor degenen die worstelen met slapeloosheid of andere slaapstoornissen. Bepaalde yogahoudingen en ontspanningstechnieken kunnen de geest en het lichaam kalmeren, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en te blijven slapen.

helpt bij pijn

Yoga kan een effectieve aanvullende therapie zijn voor chronische pijn. Yogahoudingen en ademhalingstechnieken kunnen helpen pijn te verlichten en ontstekingen in het lichaam te verminderen. Het kan ook de algehele mobiliteit en flexibiliteit verbeteren, wat bijzonder gunstig kan zijn voor mensen met aandoeningen zoals artritis.

CreËert mindfulness en spiritualiteit

Door yoga kunnen individuen een groter bewustzijn en aanwezigheid cultiveren, wat hen kan helpen zich te verbinden met hun eigen spiritualiteit. Yoga kan helpen om in contact te komen met hun intuïtie, hun vermogen om in het moment aanwezig te zijn te vergroten en een groter gevoel van innerlijke rust en tevredenheid te ontwikkelen.
❤︎❤︎❤︎
Yoga heeft talloze voordelen voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Het is een practice die kan worden aangepast aan de behoeften van mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Of je nu stress wilt verminderen, flexibiliteit wilt verbeteren of je algehele gezondheid en welzijn wilt bevorderen, yoga kan een waardevol instrument zijn om deze doelen te bereiken.

Ons Yin at Heart membership biedt beginners verschillende stijlen, asana-analyse, yogafilosofie, meditatie, pranayama/ademwerk, vrije beweging, journaling en maandelijkse thema's.

Liefs,
Pascale xx