Hoe comfortabel in meditatiehouding zitten: 

tips voor beginners

Voor velen is meditatie een waardevolle manier om innerlijke rust en welzijn te cultiveren. Echter, als je ooit hebt geprobeerd om langdurig in een meditatiehouding te zitten, weet je dat het niet altijd even comfortabel is als het lijkt. Het ongemak in de rug, knieën of enkels kan al snel voor afleiding zorgen en je meditatie ervaring verstoren. Maar geen nood! In deze blog zullen we je begeleiden bij het ontdekken van de geheimen voor het comfortabel zitten in meditatiehouding. Laten we samen op weg gaan naar een comfortabelere meditatie ervaring.


hoe comfortabel in meditatiehouding te zitten: tips voor beginners

Het aannemen van een meditatiehouding kan aanvankelijk een uitdaging lijken, vooral voor beginners, maar met de juiste technieken en oefeningen kun je al snel comfortabel zitten en genieten van de vele voordelen van meditatie.

wat zijn zittende yogahoudingen en hun voordelen

De meeste zittende yogahoudingen zijn bij uitstek geschikt voor beginners, omdat ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan elk niveau van kracht of flexibiliteit. Zittende yogahoudingen, vaak aangeduid als 'seated' of 'sitting' yogahoudingen, vormen een categorie van fysieke posities in hatha en yin yoga. Deze posities omvatten rechte en gekruiste houdingen, vooroverbuigingen en draaiingen waarbij de benen en/of de zitbotjes de grond aanraken of dichtbij de grond blijven.

De voordelen van zittende yogahoudingen zijn talrijk. Ze zijn ideaal om de bewegingsvrijheid en flexibiliteit te verbeteren, met de nadruk op het strekken van de benen (hamstrings, quadriceps en kuiten) en de achterkant van het lichaam (hamstrings, kuiten, bilspieren en rugspieren). Zittende houdingen hebben een lager risico op blessures, omdat er meer controle is over het lichaam en minder risico op vallen.

Hier zijn enkele tips om comfortabel in een zittende houding te zitten:
  1. Plaats een deken onder je knieën en enkels voor extra padding en om pijn of ongemak te verminderen.
  2. Als vooroverbuigen en strekken moeilijk is, probeer dan te zitten op een bolster, gevouwen deken of een yogablok.
  3. Handhaaf een langzame, diepe ademhaling terwijl je deze houdingen vasthoudt, vooral de meer uitdagende.
  4. Bij strakke hamstrings kun je de houdingen aanpassen door je knieën te buigen of een yogariem te gebruiken.

Hoe in meditatiehouding zitten?

Om in een meditatiehouding te zitten:
  1. Ga in een zittende positie zitten en druk je zitbotjes stevig in de grond. Kruis je benen, waarbij de voeten direct onder de knieën komen. Leg je handen op je knieën of in je schoot met de handpalmen naar boven of naar beneden gedraaid. Optioneel: gebruik een hand mudra terwijl je in de houding zit (bijvoorbeeld Gyan Mudra).
  2. Laat je knieën openvallen en duw de kruin van het hoofd omhoog om de ruggengraat te verlengen. Laat de schouders zakken, weg van je oren.
  3. Ontspan je gezicht, je kaak en je buik. Adem diep in en uit door de neus. Houd zo lang vast als comfortabel is.
Deze eenvoudige meditatiehouding opent de heupen, verlengt de ruggengraat en bevordert gronding en innerlijke kalmte. Voor extra comfort kun je zitten op een yogablokje, dekentje of een bolster om meer ruimte voor je heupen te creëren en rechter te kunnen zitten.

Waarom meditatiehoudingen belangrijk zijn

Een zittende meditatiehouding wordt meestal aan het begin of op het einde van een yogaflow gedaan, en het is geschikt voor zowel beginners als ervaren beoefenaars. Het aannemen van deze houding is de eerste stap om te genieten van de vele voordelen van meditatie, zoals stressvermindering, verbeterde concentratie en innerlijke rust.
Ik heb een video gemaakt om je te laten zien hoe je makkelijker in kleermakerszit of meditatiehouding kan zitten. 
Hij staat ook op mijn YouTube kanaal "Curvy Queen's mindset". Klik op de cover en je kan hem bekijken.

Liefs,
Pascale xx