Essentiële olie: Lavender


Lavender essentiële olie is echt een wondermiddel dat vaak over het hoofd word gezien. 
Het is een hele populaire olie.

Lees hieronder meer over deze fantastische olie 
en probeer de Lavender essentiële olie blends zeker een keertje uit!


EIGENSCHAPPEN VAN LAVENDER ESSENTIËLE OLIE

De meeste mensen associëren Lavendel met twee specifieke eigenschappen: de geur en de kleur. Je weet het misschien niet maar de lavendelbloem en de olie die eruit voortkomt, hebben een hele lange geschiedenis in de kruidengeneeskunde.

DE GESCHIEDENIS VAN LAVENDER ESSENTIËLE OLIE

De naam heeft Latijnse roots en komt van "lavare" en betekent letterlijk "wassen". Lavendel werd al gebruikt in het Oude Egypte en speelde daar een belangrijke rol bij het mummificeren. Men gebruikte het  toen omdat men er zeker van wilde zijn dat de overledene werd verwelkomt in het hiernamaals. Maar de balsemers gebruikten de olie zowel voor haar geurende als voor haar antibacteriële eigenschappen.

Later werd lavendel in Perzië, het Oude Griekenland en Rome ook gebruikt in bad. Men geloofde dat lavendel het lichaam en de geest zuiverde.

Sindsdien word lavendel voor vele behandelingen gebruikt zoals:
- mentale problemen 
- angsten
- slapeloosheid
- depressie
- hoofdpijn
- haarverlies
- misselijkheid
- acne
- tandpijn
- huidirritaties
- kanker


GEBRUIK VAN LAVENDER ESSENTIËLE OLIE

Lavendel is een plant van vele toepassingen. Mensen gebruiken lavendel op verschillende manieren voor hun gezondheid en algemeen welzijn. Lavendel in je dagelijkse routine opnemen kan je leven echt heel mooi aanvullen. Bijvoorbeeld, Lavender Essentiële olie, geeft je een kalmerende en ontspannende manier van leven.

1. AROMATHERAPIE

Lavender is de meest gebruikte olie in aromatherapie. De geur van de Lavender olie werkt kalmerend en is goed voor je welzijn, niet enkel dat maar lavendel helpt je ook stress, angsten en milde pijn te verminderen

Er zijn reeds onderzoeken gedaan die zeggen dat als je lavender, sage en rose essentiële samen gebruikt en die zachtjes in je buik masseert, dit je menstruele pijn kan verlichten.

2. MOGELIJKE ONDERSTEUNING TEGEN KANKER EN DEMENTIE

Studies hebben aangetoond dat aromatherapie patiënten kunnen helpen hun kankerbehandelingen beter te verdragen. De reukzin stuurt boodschappen door naar onze hersenen en deze kunnen ons humeur beïnvloeden. Aromatherapie kunnen volwassenen ook helpen bij dementie.

Vele mensen staan achter de aromatische genezende krachten. De wetenschap is niet helemaal zeker. Verschillende testen rond het gebruik van lavendel hebben tegenstrijdige resultaten.

3. SLAAPONDERSTEUNING

Vroeger werd lavendel aangeraden voor mensen die last hadden van insomnia of andere slaapstoornissen. Mensen propten hun kussens vol met lavendel om hen te helpen in slaap te vallen en een betere nachtrust te hebben.

Vandaag, gebruiken aromatherapeuten lavendel om hoofdpijn, nervositeit en rusteloosheid te behandelen. Massagetherapeuten gebruiken lavendel olie voor de huid, voor zowel een kalmerende en ontspannen effect te creëren. In Duitsland is lavendelthee goedgekeurd als een supplement voor slaapstoornissen, rusteloosheid en maagirritatie.


4. HUID -EN HAAR

Als je lavendel op de huid aanbrengt, kan lavendel ondersteuning bieden tegen pleksgewijze kaalheid, deze aandoening zorgt ervoor dat je haar op bepaalde plekken uitvalt.

Een studie heeft uitgewezen dat mensen die een blend van lavendel, thyme, rosemary en cedarwood op deze plekken masseerde, dat na zeven maanden er terug haargroei was.

Maar onderzoekers konden onmogelijk vaststellen welke olie er nu precies verantwoordelijk voor was.

Wanneer je lavendel essentiële olie op je huid aanbrengt, zijn er wel positieve resultaten. Het kan eczema, acne, en zonnebrand verlichten.

5. 7 RECEPTJES MET LAVENDER ESSENTIËLE OLIE

In de diffuser:

- Om beter te slapen -
Als je Lavender essentiële olie verstuift, kan het hoofdpijn en misselijkheid verlichten en werkt ontzwellend zodat je makkelijker kan ademen. De olie geeft een heerlijke geur in de kamer, aan je linnen en je huid. Het is kalmerend, rustgevend en ontspannend en helpt je bij angst, depressie en insomnia. Alhoewel men tegenwoordig meer met een diffuser verstuift, zijn huisgemaakte natuurlijke sproeiflesjes en reed diffusers ook heel fijn.

Zowel Chamomile als Lavender zijn geuren die ontspannend werken. Wat men vroeger ook heel vaak deed, was lavendel in kleine zakjes proppen om bed -en hoofdluizen tegen te gaan. Tegenwoordig doet men dit eerder om een goede nachtrust te hebben.


- als massageolie -
Lavender essentiële olie kan verschillende soorten pijn verlichten, gaande van verteringsproblemen, wondheling, opgeblazen gevoel, spierpijn, gewrichtspijn, winderigheid, en verstuikingen. Verdun de olie met een draagolie als je Lavender als massageolie gebruikt. De verzachtende geur van Lavender essentiële olie gaat emotionele pijn die gerelateerd is aan depressie, en stress aanpakken omdat het de persoon mentaal gaat ontspannen.


- als badolie -
Als je Lavender essentiële olie in bad gebruikt gaat dit je immuunsysteem ondersteunen door de anti-bacteriële eigenschappen, die op je huid aanwezig kunnen zijn. Door de geur in te ademen als je in bad zit en die ook ontstekingswerende eigenschappen heeft, kan dit een pijnlijk lichaam verlichten en het ademen makkelijker maken omdat dit een positive werking heeft op je sinussen en hoofdpijn. Omdat Lavender essentiële olie ook ontzwellend kan werken, kan dit ademhalingsproblemen zoals een verkoudheid, hoesten en de griep verlichten. Het gaat snot en slijmen oplossen. 

Doe Epsom zout in je bad en je merkt een verschil als je een vermoeid en pijnlijk lichaam, ontstekingen en krampen hebt. In je bad blijven weken doet je lichaam ontspannen. Pijnlijke voeten laten spanningen los, het is therapeutisch en stimulerend tegelijkertijd.

Ik heb een lijst gemaakt van de gebruikte essentiële oliën en welke hun eigenschappen zijn. Ook de draagoliën worden uitgelegd. Klik HIER om de lijst te lezen of te downloaden.

Wat vind jij van deze unieke olie? Heb je het ooit gebruikt? Hoe gebruik jij de olie het liefste?
Ik hoor het graag van jou. Zet je ervaringen, je kennis of je vragen onderaan de comments.

Liefs,

Pascale xx 

0 Comments

Leave a Comment