chakra serie: Wat is een wortelchakra?


De wortelchakra is de eerste chakra. De energie van deze chakra is gebaseerd op het element aarde en word geassocieerd met gevoelens zoals veiligheid en gronden. Het is het fundament van je chakrasysteem en is verantwoordelijk over de horizonten in je leven.

Waar ligt je wortelchakra?

De eerste chakra of je wortelchakra vind je aan het begin van je ruggengraat. Dit komt in het lichaam overeen met het perineum, samen met de drie eerste wervels. Deze chakra word vaak voorgesteld als een kegel waaruit energie start onderaan de ruggengraat en stroomt naar beneden in de grond. 

WAt zijn de eigenschappen van JE WORTELCHAKRA?

De eerste chakra is verbonden met de volgende functies of gedragingen:
 • veiligheid
 • overleven
 • basisbehoeften (eten, slaap, onderdak, zelfbehoud)
 • gronden
 • ondersteunen van het fundament van ons leven
De wortelchakra levert het fundament waarop we ons leven bouwen en ondersteunt ons tijdens onze ontdekkingstocht doorheen het leven. De chakra hangt samen met onze gevoelens van veiligheid. Dit kan lichamelijk zijn of metaforisch zoals een dak boven je hoofd hebben of financieel stabiel zijn.

In het kort, de eerste chakra beantwoordt vragen over overleven en veiligheid. De wortelchakra is waar we ons gronden in de aarde en onze energie verankeren in ons leven.

WAT gebeurd er als JE WORTELCHAKRA uit balans is?

Op emotioneel vlak, betekent een eerste chakra uit evenwicht het volgende:
 • buitensporige negativiteit, cynisme
 • eetstroornissen
 • hebzucht, gierigheid
 • waanvoorstellingen, overdreven gevoel van onveiligheid, leven op overlevingsmodus
Iemand waarvan de eerste chakra uit evenwicht is, heeft het moeilijk om zich in de maatschappij veilig te voelen, alles en iedereen lijkt een potentieel risico. Het verlangen naar veiligheid gaat domineren en dat kan zich vertalen naar onzeker zijn in de job, zich lichamelijk onveilig voelen, je in je eigen huis niet op je gemak voelen, of zich niet goed in je vel voelen. Bij een geblokkeerde wortelchakra gaat de angst de overhand krijgen.

Als de wortelchakra overactief is, gaat angst veranderen in hebzucht en paranoia, dit zijn extreme vormen van een eerste chakra uit balans. Ook de controle die je hebt over wat je eet en hoeveel je eet worden hiermee in verband gebracht.


activeer JE WORTELCHAKRA en je sacrale chakra!

De wortelchakra en de sacrale chakra zijn heel nauw verbonden aan onze seksualiteit. Je kan deze chakras versterken en laten ontwaken als je je seksualiteit door en door kent. 

Ben je een man die graag zijn ervaringen verder wil uitwerken, of ben je een vrouw die haar man hiermee wil ondersteunen, gaat dit jullie beiden ten goede komen. Het gaat niet om een snelle fix maar wel over een levenslange intieme groei die veranderingen voor de rest van jullie leven meebrengen.

JE WORTELCHAKRA OPENEN

Er zijn verschillende manieren om je wortelchakra te openen. Bijvoorbeeld, je kan meer oefeningen doen om te gronden (zoek verbinding met de natuur, tuinieren, gezond koken, wandelen, ...)

De idee hierachter is om je "wortels" dieper in de aarde te laten groeien op een veilige en comfortabele manier (zorg voor aardse kleuren in je interieur of je kleding, zorg voor planten en bloemen in je huis) of doe het tegenovergestelde als je vindt dat je vastzit.

Met yoga kan je dan weer op een meer lichamelijke manier een brug maken tussen je lichaam en je geest. Zo krijg je een balans in je wortelchakra.

VANWAAR KOMT DE NAAM WORTELCHAKRA?

Je eerste chakra ken je ook als:
 • Wortelchakra
 • Muladhara
 • Adhara
De naam van de wortelchakra in het Sanskriet is "Muladhara" en betekent "fundament" of "basis". En word geassocieerd met het element aarde.

Chakra kleur: de Rode chakra

De typische kleur die voor de wortelchakra word gebruikt is een diep rood. Deze kleur word gebruikt om de bloemblaadjes in te kleuren. In het spectrum van de chakra kleuren symboliseert rood kracht, vitaliteit en stimuleert de kleur de oerinstincten.


het symbool van de wortelchakra

Het symbool van de wortelchakra bestaat uit vier blaadjes van de lotusbloem en word weergegeven als een cirkel met vier blaadjes met een omgedraaide driehoek.

De omgedraaide driehoek is een symbool voor de geest die zich met materie verbindt, het gronden met de aarde en ons aards bestaan in ons lichaam. Het word aanzien als de kern van onze vitale levenskracht en waar kundalini al slapend opgerold zit tot het ontwaakt en haar energie door alle andere chakras laat stromen.

Je bent vertrokken met je ontdekkingstocht door je chakras, en de tweede chakra die je met het aardse verbindt is je Sacrale Chakra. Je tweede chakra regelt oa. jouw plezier in het leven. En heeft ook wat te zeggen over hoe jij intimiteit beleeft. Het is best wel een belangrijke en de moeite waard om eens bij stil te staan. Wil je graag meer weten over je Sacrale Chakra, dan nodig ik je graag uit om verder te lezen en klik je op de onderstaande link. Wil je weten welke chakra uit balans is?
Laat me in de comments weten welke chakra er bij jou wat extra zorg nodig heeft.
Liefs,

Pascale xx 

0 Comments

Leave a Comment